Cases

AM TEAM

By 11/03/2021No Comments

Dat het ondernemerschap hem in het bloed zat, voelde Wim Audenaert van AM-TEAM toen hij doctoreerde aan de Universiteit Gent. Zijn ambitie om prof te worden borg hij met veel zin in ondernemen op om AM-TEAM op te richten samen met enkele toenmalige UGent-collega’s. 4 jaar later is dit verfrissende techbedrijf een wereldspeler op vlak van 3D simulaties om water-, farma- en biotechbedrijven te helpen hun processen te verbeteren.

VAN ACADEMICUS TOT ENTREPRENEUR

Ik wou echt prof worden maar ik ben uiteindelijk van koers veranderd. Mijn doctoraat in milieutechnologie heb ik op zak, daar ben ik heel blij om, maar ik wou meer doen dan onderzoek. Ik wou enkele academische ideeën echt realiseren en voelde een gelijkaardige drang bij enkele andere collega’s.

Dus liet ik het academische gevoel achter me en ruilde ik het in voor een sprong naar een eigen onderneming. De onzekerheid en uitdagingen die het ondernemerschap met zich meebrengt, triggerde me. Uiteindelijk richtten we AM-TEAM op met 3 academici, collega’s van Universtiteit Gent.

3D SIMULATIE AS A SERVICE 

Vandaag hebben wij wereldwijd een 150-tal projecten succesvol afgerond waarbij we simulatieservices voor de water- en farmaindustrie verzorgen. Heel eenvoudig uitgelegd, wij nemen zuiverings- en productieprocessen op in 3D via de computer en simuleren betere ontwerpen en operationele strategieën om de processen op alle mogelijk manieren te verbeteren.

Dus testdraaien doen we in 3D en zo sparen die bedrijven gigantisch veel geld en tijd uit op vlak van development. Bijvoorbeeld, er moeten geen kleinere installaties of reactoren in het echt gebouwd worden. Wij simuleren alles op voorhand voor het in de praktijk kan omgezet worden. 

ONDERNEMEN OP ALLE CONTINENTEN

We zijn heel fier op al onze projecten natuurlijk, onze ambitie is om klanten te hebben op alle continenten. In de VS werken we samen met een aantal grote spelers. In Californië werken we voor het waterbedrijf Metropoltian Water District of Southern California, het waterbedrijf dat o.a. een groot deel van Los Angeles van drinkwater voorziet.

Op eigen bodem is dat vb. Pidpa, een groot drinkwaterbedrijf in de regio Antwerpen. Maar we werken ook voor de datasector onder andere voor Intel en de farmasector, denk aan Bayer of Janssen Farmaceutica. Vandaag hebben we 15 mensen vast in het team en kunnen we rekenen op een mooie poule aan freelancers. We groeien heel snel maar het voelt ook wel erg goed aan en dat is het belangrijkste dat we stabiel ondernemen.

In een klein bedrijf heb je als founder een zeer belangrijke rol die continu evolueert. Ik heb mijn focus altijd op het commerciële gelegd, terwijl mijn collega-oprichters zich op de engineering en systemen richtten. Ik heb de ‘CEO’ titel van bij het begin, maar sinds kort merk ik dat ik nu echt naar die rol begin toe te groeien. Titels en jobs in kleine bedrijven kunnen er heel anders uit zien vergeleken met deze in grotere bedrijven.

RESOLVUS ADVIES

Sinds een jaar hebben we ook een raad van advies en het is daar waar ik Patrick Descamps van Resolvus dus ontmoette. Hij is het financiële profiel in onze raad. Van alle drie de vennoten is het onze eerste business dus de wake-up calls van onze adviesleden zijn zo waardevol. Patrick is heel sterk in de visie op lange termijn te helpen helder zetten. Om je een voorbeeld te geven, sinds de komst van Resolvus zie ik alles in functie van groei. Dat zorgde voor een grote mentaliteitswijziging, eens je dat ziet, durf je veel meer risico’s nemen.

ORGANISCHE GROEI 

We verbranden nu meer cash dan vroeger. Het is nodig om je snelle groei te beogen, we willen verdubbeling dus het volgende is ons omringen met goede HR én financiële assistentie. Ondertussen hebben we in samenwerking met Patrick een freelance financial manager aan boord gehaald. Vandaag zitten we nog steeds in een organische groei, we begonnen met eigen cash en daar doen we het nog steeds mee. Daar ben ik wel heel fier op. 

 

2030 GLOBAL MARKTLEIDER

Maar de ambitie om globale marktleider te zijn in wat we doen is groot. We willen zeer hoge kwaliteit op elk continent leveren ook richting industrieën die we vandaag nog niet aanboren denk aan de food en biotech. In 2030 willen we met 150 tot 200 mensen, 60 miljoen euro omzet halen. Voor mij liefst met niet teveel routine, ik wil echt verder bouwen en vele what’s next verhalen schrijven in dat proces. De status quo is niets voor ons. Ik heb al veel geleerd uit de adviezen van Patrick. Zijn eerlijke kijk op de zaken, helpt ons enorm vooruit, geheel hands-on komen we er, daar geloof ik in.

Bedankt Wim voor jou mooie verhaal van academici naar entrepreneur, benieuwd naar 2030 en blij dat we AM TEAM mee aan boord mogen volgen.

 

LET'S MEET!

Ben je overtuigd dat wij jou kunnen verder helpen? Neem hier vrijblijvend contact met ons op.  We komen graag langs of verwelkomen je met plezier in onze kantoren voor een kopje koffie.

Contacteer ons

TALENT

Zin om ons dynamisch team experts te versterken? Bezorg ons jouw trackrecord aan ervaringen. Wij kijken er alvast naar uit jou te ontmoeten!

Contacteer ons