Skip to main content
Cases

DIERENDONCK

Hendrik Dierendonck zet als tweede generatie de slagerij van zijn ouders verder. De bekendste slager van België blijft innoveren, van restaurant tot online shop: een creatieve groei én een ongeëvenaard familieverhaal.

KIEZEN OM TE GROEIEN

“Samen met mijn echtgenote Evelyne nam ik in 2001 de slagerij van mijn vader in Sint-Idesbald (Koksijde) over. Zijn grootste concurrenten waren de viswinkels. Mensen reden na een weekendje aan zee terug naar het binnenland met zakken vol vis. Wij wilden dat ze dat ook met vlees deden. We zetten volop in op kwaliteit, van de terroir, de boerderij tot op het bord.

In 2006 verbouwde ik de slagerij en in 2011 openden we een tweede winkel in Nieuwpoort. Daarna volgden er winkels in Brussel (2016) en Kortrijk (2018). Ondertussen leverde ik ook bij veel chefs en horecazaken. Carcasse (2014) was oorspronkelijk als demo- en workshopruimte bedoeld, maar groeide uit tot een succesvol restaurant. Ondertussen was onze werkplaats in Sint-Idesbald te klein geworden en centraliseerden we deze op het industrieterrein in Veurne. Op dit moment telt ons team 65 medewerkers.”

GROEIEN, GROEIPIJNEN, ENERGIE

“Ik heb altijd de ambitie gehad om verder te groeien. Maar op een bepaald moment beseften we dat de energie die we in onze business stopten zich niet vertaalde in voldoende financiële opbrengst. Er waren heel wat groeipijnen. We stonden voor de keuze: ofwel opnieuw kleinschaliger werken, ofwel groeien, maar dan op de juiste manier. We kozen voor het laatste.”

ONZE STIEL, EEN BRANCHE APART

“Om die groeipijnen te verzachten, waren we op zoek naar een freelance CFO. Het moest iemand zijn die echt voeling heeft met onze branche. En dat is niet zo evident. De eigenheid van de vleessector is dat we het product eerst helemaal uit elkaar halen en het dan opnieuw assembleren tot iets anders. Dat maakt het complex op financieel vlak. Ook onze bank vroeg trouwens dat we een CFO zouden zoeken.”

“Gemeenschappelijke kennissen introduceerden ons bij Edwig Tanghe, de founder van Resolvus. Hij had zijn sporen al ruimschoots verdiend in de vleessector en de voedingsindustrie in het algemeen. Met hem voelden we direct de ‘o zo noodzakelijke ‘match’.”

REVOLVUS VAN BUIKGEVOEL NAAR INZICHT

“Vroeger besliste ik op basis van mijn buikgevoel, en was het vaak ‘de bluts met de buil’. Maar hoe groter je wordt, hoe meer je letterlijk alles begint af te wegen. Edwig en het team van Resolvus maken je hiervoor alert. Nu weten we waar we geld op verdienen of verliezen. Wat we nodig hebben en wat onze forecasts naar de toekomst toe zijn. Toch schuwen ze ook het risico niet. 

Een doorsnee boekhouder denkt vaak in hokjes en puur cijfermatig. Maar ondernemen is meer, het is ook een markt aanvoelen. Edwig heeft het allebéi in de vingers. Dat is ook belangrijk voor mij. Om bijvoorbeeld de hoop niet te verliezen als een beslissing of investering niet onmiddellijk rendeert. Elke ondernemer heeft af en toe steun nodig. Om te weten of je goed bezig bent, maar ook om je te motiveren om verder te doen.”

VLEESMARCHAND VS. FINANCIELE GESPREKKEN BIJ DE BANK

Edwig is voor mij een volwaardige CFO, die mijn bedrijf door en door kent en ook mee gaat onderhandelen. Zo ontstond er een cashflowprobleem door de snelle groei. Zonder extra werkkapitaal zouden we 3 tot 4 jaar lang geen grote investeringen kunnen doen. 

Ik kan goed marchanderen over stukken vlees die ik moet kopen, maar om datzelfde bij een bank of investeringsmaatschappij te doen om een lening te krijgen, gaat me minder goed af. 

Met een uitgebalanceerd businessmodel en Edwigs kennis van de financiële wereld maakten we direct heel wat méér kans op slagen.”

PERSOONLIJK, FLEXIBEL EN MET EEN GROOT NETWERK

“Soms lijkt het makkelijk om ervaring van bij een ander bij jou te komen kopiëren, maar zo werkt Resolvus niet. Ze verdiepen zich eerst in de filosofie en de strategie van jouw bedrijf en passen daar dan hun kennis op toe. Daarnaast is hun flexibiliteit een enorme troef. Als ik een probleem signaleer, sturen ze onmiddellijk iemand en wordt het opgelost.

Je voelt gewoon dat ze klaar staan om snel te schakelen. Aan de andere kant helpen ze ook je netwerk te vergroten. Resolvus brengt mensen uit diverse branches samen waardoor je problemen én hulp deelt, kennis opdoet en groeit. Voor ons is het duidelijk: als groeibedrijf hebben wij niet de centen om zélf te investeren in een eigen middle management. Dan is een freelance CFO als Edwig – die we kunnen roepen als we hem nodig hebben, maar die ons voor de rest gerust laat – een gouden zaak.”

Bedankt Hendrik, we wensen jou en Dierendonck nog heel veel succes 
en zijn blij dat we deel van jouw team zijn!

LET'S MEET!

Ben je overtuigd dat wij jou kunnen verder helpen? Neem hier vrijblijvend contact met ons op.  We komen graag langs of verwelkomen je met plezier in onze kantoren voor een kopje koffie.

Contacteer ons

TALENT

Zin om ons dynamisch team experts te versterken? Bezorg ons jouw trackrecord aan ervaringen. Wij kijken er alvast naar uit jou te ontmoeten!

Contacteer ons