Skip to main content
schuldgraad strategisch beheren

Voor KMO’s is financiering vaak de motor achter groei en innovatie. Toch schuilt er achter elke opportuniteit een risico: een te hoge schuldenlast kan de financiële veerkracht van je onderneming ernstig ondermijnen. Hoe vind je als bedrijfsleider het juiste evenwicht? In dit artikel ontdek je waarom een doordacht schuldbeheer geen eenmalige oefening is, maar een strategische noodzaak. Laat je inspireren door de tips en inzichten van Resolvus om jouw KMO financieel wendbaar en toekomstgericht te maken.

Tweesnijdend zwaard

Schulden in een KMO worden vaak als een tweesnijdend zwaard beschouwd. Enerzijds is financiering essentieel om groei, innovatie en marktuitbreiding te realiseren. Anderzijds kunnen buitensporige schulden de financiële gezondheid van een bedrijf in gevaar brengen, waardoor de veerkracht om te reageren op onvoorziene uitdagingen beperkt wordt. En uiteraard hebben schulden ook een directe impact op de bedrijfswaardering.  

Schuldgraad beheren is een must

Het beheren van de schuldgraad is voor KMO’s niet alleen een eenmalige financieel-wiskundige oefening, maar ook een strategische noodzaak. Het kan zeker een hefboom zijn met het oog op waardecreatie. De oefening bestaat erin de balans vinden tussen het benutten van schulden om een beoogde groei te stimuleren en het behouden van financiële veerkracht. Deze oefening vereist dat bedrijfsleiders van KMO’s verder denken dan de traditionele financiële parameters en een genuanceerd begrip hebben van de marktdynamiek, de bedrijfsstrategie en de verwachtingen van alle stakeholders. Vanuit Resolvus begeleiden we KMO’s om een proactieve benadering te hanteren bij het beheren van de schuldcapaciteit.

De rol van schulden in strategische groei

Als schulden verstandig beheerd worden, kunnen ze een krachtige katalysator zijn voor strategische initiatieven en het realiseren van vooropgestelde doelstellingen. Dit stelt bedrijven in staat om investeringen te financieren, het rendement op eigen vermogen te vergroten door de kapitaalstructuur te optimaliseren en door de economische cycli te navigeren. Tijdens een neergang kan toegang tot schulden de bedrijfscontinuïteit waarborgen en kansen creëren voor noodzakelijke anticyclische investeringen. De sleutel ligt echter in het bepalen hoeveel schuld geschikt is. Een te hoge schuldenlast kan leiden tot financiële problemen, terwijl onvoldoende benutting van schuldcapaciteit kan wijzen op gemiste groeikansen. Bepaal daartoe je ideale financiële hefboom.

Het beheren van de schuldcapaciteit begint met een grondige beoordeling van de financiële positie en de strategische prioriteiten van het bedrijf. Een Resolvus FinScan is de eerste stap om tot een strategiegedreven schuldbeleid te komen. KMO’s kunnen hun bestaande schuldniveau evalueren aan de hand van belangrijke maatstaven zoals schuld/EBITDA, renterisico en schuld/eigen vermogen. Door schuldstrategieën af te stemmen op langetermijndoelstellingen zorg je ervoor dat schuldgraad een instrument voor groei wordt in plaats van een risicofactor.

Om hun veerkracht te vergroten, moeten KMO’s hun strategieën stress-testen tegen mogelijke risico’s, zoals economische neergang of renteverhogingen. Ook is het belangrijk om alle belanghebbenden hierbij proactief te betrekken, om zo een maximale transparantie en correcte afstemming te behouden. Strategische scenarioplanning is essentieel. Door je schulden en eigen vermogen in evenwicht te brengen, schuldbronnen te diversifiëren (bijvoorbeeld via alternatieve financieringsmogelijkheden) en looptijden te beheren, kan je voor je KMO aandeelhouderswaarde creëren en ervoor zorgen dat je bedrijf financieel wendbaar blijft.

De schuldcapaciteit is zeker geen statische omgeving: ze evolueert mee met de marktomstandigheden. KMO’s moeten op de hoogte blijven van externe factoren, of toch zeker deze kennis borgen in hun bestuursorganen, zoals rentetrends, sentiment op de kredietmarkt en economische cycli. Door deze variabelen actief te monitoren, kunnen KMO’s het uitgeven of herfinancieren van schulden beter timen, kosten optimaliseren en strategische kansen grijpen. Goed getimede beslissingen hebben een aanzienlijke invloed op de financiële gezondheid van het bedrijf en op het vermogen om groei-initiatieven te nemen, de noodzakelijke eigen inbreng te realiseren en het draaiboek onder controle te houden.

Tips van Resolvus

  1. Ontwikkel en implementeer een transparant ‘schuldbeleid’ dat aanvaardbare hefboomniveaus, risicodrempels en criteria voor nieuwe schuldopnames weergeeft. Regelmatig je kredietdossier updaten is geen overbodige luxe.
  2. Zet robuuste monitoringsystemen op om schuldgerelateerde KPI’s op te volgen en in realtime opkomende risico’s te identificeren.
  3. Communiceer proactief met alle belanghebbenden, van de aandeelhouders tot de financiële instellingen, bevorder vertrouwen en zorg voor de afstemming op de strategische doelstellingen. Deze communicatie professioneel uitbouwen vanuit een CFO-as-a-service-dienstverlening kan hiervoor zeker een oplossing en een toegevoegde waarde bieden.

Schulden als hefboom

Schuldgraad is meer dan een financiële maatstaf. Het is een strategisch instrument. KMO’s die proactief schulden beheren als onderdeel van hun bredere financiële strategie, creëren nieuwe kansen, garanderen veerkracht in onzekere markten en stimuleren hun duurzame groei.

De uitdaging bestaat erin het in evenwicht brengen van het potentieel van schulden en het waarborgen van stabiliteit op lange termijn. Door een gedisciplineerde, vooruitstrevende aanpak te hanteren, kunnen KMO’ers  hun organisaties positioneren voor blijvend succes.

Sta jij klaar om jouw schulden strategisch te benutten voor duurzame groei? Kan een hoge, onderbouwde ratio schuld versus eigen vermogen je een aanzienlijk concurrentievoordeel opleveren?

Altijd welkom op de koffie om dit onderwerp samen eens te bespreken. Contacteer ons voor een afspraak.